IJsberen nieuws


It geet on en wel in het weekend van 15-17 december 2006


We gaan naar het stroomgebied van de Ourthe.Hoi dappere ijsberen,
Zo begon een uitnodiging van 10 jaar geleden. Voor mij (Ben) was dit de eerste keer dat ik mee op IJsberen ging. Het was een gedenkwaardige tocht. Saskia raakte gewond en haar echtgenoot bleef niet achter. Al met al een mooie tocht met het welbekende overheerlijke kampvuur en idem borrel. Gijs en ik weten dat het weer nog wat aan de warme kant is maar we hebben gehoord dat sinterklaas alweer op de stoomboot zit en dat betekent dat het weer winter gaat worden.

De lokroep van de ijsbeer !!!!!!!!

Jullie kennen het principe. Wie het eerst komt die het eerst maalt. We denken wederom aan ca. 16 tot 18 dappere ijsberen. We willen dan een stuk van die tocht van 10 jaar geleden dunnetjes overdoen. Voor de herinnering hebben we de oude uitnodiging hieronder afgedrukt.
Uw aan of afmeldingen kunnen jullie doen bij Gijs of Ben.

Hoi dappere ijsberen,

De zomer zit er bijna op. De wind brengt regen en kou uit het noorden, de dagen worden snel korter en eind volgende maand daalt de winterse duisternis definitief over ons als ook de wintertijd weer ingaat. Maar er zijn lichtpuntjes. Oktober is vaak de start van het nieuwe ijsberenseizoen en dat moet dit jaar maar eens in alle hevigheid bevestigd worden.
Dit avontuurlijke weekendje wordt zo optimaal mogelijk benut doordat de eindbestemming op maximaal drie uur rijden van Nijmegen ligt in het prachtige stroomgebied van de Ourthe. Die eindbestemming is dit keer iets speciaals. We eindigen bij "La Laiterie", een verbouwde melkfabriek ten zuiden van La Roche en Ardenne, waar ons een gezellige huiskamer en een bewonerskeuken ter beschikking staat. Daar maken we nog even een fantastische slotmaaltijd, genieten bij het eten van een lekker streekbiertje, alvorens we naar huis gaan. Maar dat fantastische eindpunt moet eerst verdiend worden. Wat zijn lauweren waard zonder pijn? Ik stel voor om er een barre tocht van te maken. Sneeuw zal er wel niet liggen, maar misschien kan een krachtige herfststorm wat bomen ontwortelen voor het broodnodige ongemak.

Globaal had ik het volgende programma in mijn hoofd:

  • Op vrijdag 11 oktober verzamelen op de Hindestraat. Wie mee wil eten moet er rond 18.30 uur zijn. Vertrek om 20.00 uur richting Ourthe.
  • Na ongeveer 3 uur rijden kunnen we onze eerste dorst wegspoelen in het plaatsje Mont, iets ten noorden van Houffalize. Tegen sluitingstijd nemen we de rugzakken op onze rug, laten de auto's achter en trekken een eind de bossen in, om ergens onze slaapplaats te zoeken.
  • De volgende twee dagen zullen we nodig hebben om de 34 kilometer te overbrug¬gen die tussen ons en de huiskamer liggen. We dalen via Achouffe (Jawel, van het bier) af naar de “Ourthe Oriëntale” en volgen die stroomafwaarts tot aan de stuwdam, waarna we stroomopwaarts de "Ourthe Occidentale" volgen. Via de “Rau de Cens” worstelen we ons van de Ourthe omhoog, waarna het nog een klein stukje is naar “La Laiterie. Ergens halverwege zullen we onze tweede wild-kampeer-plaats vinden.
  • Zondag 13 oktober zullen we omstreeks 15.30 uur op de stoelen ploffen. De chauffeurs worden dan door iemand van La Laiterie terug naar de auto's gebracht, waarna omstreeks 17.30 uur een stevige maaltijd ter tafel zal verschijnen.
  • Rond 18.30 uur hopen we terug te rijden zodat we voor tienen weer thuis zullen zijn.
De organisatie van zo'n weekendje is gesneden koek. Als je zin hebt om mee te gaan, moet je dit voor 6 oktober aan mij door geven. Dat geeft mij nog voldoende tijd om te regelen wie wat mee moet nemen, de boodschappen te doen en aan "La Laiterie" door te geven met hoevelen we komen. De opmerkingen en aanvullingen die je hebt om dit weekendje nog meer te verlevendigen, kun je dan ook influisteren. Ook als je niet mee gaat, hoor ik graag wat van je. Groetjes,

Hans Sloependek

Brouwerij Achouffe
Het weer in La Roche-en-Ardenne